Козацьке свято для людей села

В селі Піскі, що в Бахмацькому районі на Чернігівщині, в четвертий раз, відбувся IV Всеукраїнський фестиваль «Відродження українського села, його духовності і культури».

     Ця подія відбулася з ініціативи Головного отамана Чернігівського округу МГО Козацтва Запорозького, генерал-командора Валерія Колоші. Як голова ПСП «Пісківське», депутат обласної ради він вкотре втілив в життя свою давню мрію. За два дні, 10 та 11червня, у Всеукраїнському фестивалі «Відродження українського села, його духовності і культури» організованому ним, прийняли участь біля п’яти тисячі учасників та гостей!

     На вході до Співочого поля зустрічали народні музики, а чарівні жінки, у вишиванках, пригощали гостинно всіх – чарчину горілочки, закушуючи смачним національним продуктом. Погода також посприяла для свята, - була не спекотною, а тому настрій у присутніх був гарним.

      Розпочався фестиваль парадом учасників фольклорних колективів та дитячої хореографії, зірок української естради, поетів, циркових артистів. Очолювали парад козаки Чернігівського округу, а попереду з прапорами козаки отамана – Євгенія Крутова, на баских конях.

Офіційну частину, цього народного свята, відкрив Головний отаман Валерій Колоша:

– Як би нам зараз не було важко жити, ми, українці, не повинні забувати про рідне село, – наголосив Валерій Петрович. – Те село, котре виплекало, виростило й дало путівку в життя багатьом відомим людям; щоб наша країна розцвіла, щоб у ній було добре жити і бути кращими за багатьох інших. Все залежить від нас із вами. Тож об’єднаймося, люди, й відродимо українське село, нашу духовність та культуру!

Щирого привітав присутніх, Керівник облдержадміністрації, Валерій Куліч:

– У назві фестивалю є така фраза: «Відродження українського села». І саме такі свята сприяють цьому відродженню, – відзначив він. – Можна дуже багато говорити якісь слова, але відродження українського села – це це зараз більше потрібне для нашіх з вами дітей. Мені дуже приємно, що тепер з усієї Чернігівщини та інших областей України сюди завітали не лише дорослі, а й обдаровані діти!.. Дехто поки скептично ставиться до скасування віз із країнами Євросоюзу. Кажуть, мовляв, це нам навряд чи допоможе, житимемо, як і раніше… Однак це дуже потрібно більше для наших дітей! перед якими відкриваються абсолютно нові горизонти та чудові перспективи! Тож хочу від душі подякувати засновнику цього свята – Валерію Колоші, та побажати всім учасникам фестивалю добра, здоров’я й благополуччя. Бажаю, щоб наступний – п’ятий фестиваль, який відбудеться тут, стане міжнародним!

– Кожен, хто вклав свою енергію, працю, бажання в розвиток цієї землі, гідний величезної поваги! Гуртуючи довкола себе прихильників культурного розвитку села, Валерій Петрович своїм прикладом переконливо доводить, що відродження нашого села – невід’ємна умова відродження економіки нашої держави, – зазначив у своєму слові Заступник голови обласної ради Арсен Дідур. – І я впевнений, що вже найближчим часом цей фестиваль, наповнений неповторним колоритом та історичною пам’яттю поколінь, стане ще однією туристичною принадою Чернігівщини, подивитися на яку щорічно приїжджатимуть тисячі туристів з усієї України та закордону!

Гетьман козацтва Запорозького, маршал козацтва Дмитро Сагайдак, вітаючи присутніх, вказав що вперше присутній на цьому фестивалі - з причини щорічного відзначення славетної події – в ідновлення у 2003 році Козацької Могили на Українському військовому цвинтарі у Александрув-Куявському (провеодиться в першу суботу червня в Республіці Польща). До складу делегації від Генеральної канцелярії, вперше за 14-ть років, ввійшли Головний отаман округу Валерій Колоша та козацький співочий колектив «Смоляни». А тому їх запросили в наступному році прийняти участь у відзначенні 25-ї річниці відновлення Козацької Могили. Тоді ми, з генералом Колошею, запросили їхню делегацію прийняти участь в 5-й річниці вашого Фестивалю! По закінченню вітального слова маршал Сагайдак урочисто вручив посвідчення козацького полковника заступникові головного редактора обласної газети «Деснянська правда», письменнику Сергієві Дзюбі.

Також учасників свята привітали народний депутат України Валерій Давиденко, голова Бахмацької районної ради Віктор Міщук, депутат обласної ради Віктор Труш, керівник апарату Аграрної партії України Людмила Кулик, а представники православного духовенства – благословили проведення свята.

Першу дещицю величезного смачного короваю отримала від Валерія Колоші 87-літня Євдокія Федотівна Гостар. Ця жінка все життя трудилася в колгоспі – на свинофермі, дояркою, ланковою… Зараз – на заслуженому відпочинку. Дуже любить українські народні пісні, тож виступає з десяти років… Тепер вона натхненно співає в фольклорному ансамблі «Берегиня» з села Оленівка Борзнянського району, а потім всі Почесні гості свята.

А незабаром столи буквально ломилися від усіляких страв… Зокрема, на фестивалі майстерно приготували куліш та уху, печеню і шашлики, ціле море смаколиків; неабияким попитом користувалися й голландські сири місцевого сільгосппідприємства – як на наш смак, найкращі в Україні!

Яскраві виставки, майстер-класи з гончарства, ковальства, розпису українськими візерунками… Неймовірна кількість усілякої смакоти!.. Все це в маленькому мальовничому селі Піски.

Сподобалися нам фольклорний та хореографічний конкурси. Це – справжнє розмаїття талантів! Тим більше, змагалося багато танцювальних дитячих колективів. Чого там тільки не було: запальний гуцульський аркан, темпераментні полька, гопак, краков’як, циганочка, єврейський танок «Хава нагіла», зворушливі танго, дивовижний брейк-данс… Особливо запам’ятався аматорський хореографічний колектив «Намистинки» Комарівської ЗОШ-інтернату I-II ступенів Борзнянського району (художній керівник – Олена Шнейдер, педагог-організатор Ганна Троєцька, директор Віктор Стриженко). Нинішнього року талановиті діти стали срібними призерами міжнародного конкурсу «Квітневі викрутаси» в Ніжині та переможцями фестивалю «Терпсихора…» в Чернігові. Всі дітлахи з «Намистинок» – просто чарівні! А на фестивалі в Пісках вони також стали переможцями – отримали дипломи першого ступеня.

      Тисячі людей, мов зачаровані, спостерігали і за вражаючими виступами групи козаків-каскадерів «Український дух». Мужні обличчя, богатирські тіла, баскі коні, які долали будь-які перешкоди. Надзвичайно складні трюки у виконанні звитяжних козаків та козачок. Під керівництвом отамана Євгенія Крутова «Богу дякувати, є ще український дух на нашій славній Україні, – раз-по-раз лунало серед натхненних глядачів. – Із такими хоробрими козаками-характерниками ми все подолаємо!». Після успішних виступів козаків-каскадерів в стилізованій козацькій Січи на Співочому полі Гетьман козацтва Запорозького Дмитро Сагайдак зібрав усіх козаків на Трапезу. Гарно пообідали козацьким кулешем та обговорили деякі актуальні козацькі питання.

      В цей час вигуки «Браво!» супроводжували виступ зразкового циркового колективу «Юність» із села Макошине Менського району (керівник Вероніка Бур). Віртуозне виконання надзвичайно складних трюків стало безперечною родзинкою фестивалю.

     Також бурхливі оплески на святі викликали виступи народної артистки України Алли Кудлай та її сина Максима (мама з уже дорослим сином зворушливо заспівали разом); а також – композитора Ніколо Петраша, автора багатьох суперхітів у виконанні зірок вітчизняної естради; народної артистки України, телеведучої та співачки Оксани Пекун; відомого поета Степана Галябарди; ансамблю пісні і танцю «Сіверські клейноди» обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм; знаної співачки з Чернігова Тетяни Олійник; духового оркестру Державної служби з надзвичайних ситуацій України; улюбленця молоді – дивовижного Біг-Боса; хору «Народна криниця» Ніжинського училища культури імені Марії Заньковецької... Всі щиро дякували організаторам фестивалю, а Валерію Колоші. Захоплено розповідали, як їх причарувало це мальовниче село Піски, та обіцяли неодмінно приїздити коли ще запросять!

      Блискуче виступив на святі козацький гурт «Смоляни». Президент Міжнародної літературно-мистецької Академії України, поет Сергій Дзюба урочисто вручив Міжнародну літературну премію імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» талановитим митцям зі «Смолян» Ользі Євченко, Миколі Перцю та Роману Кизюну за визначну творчу, патріотичну діяльність і подвижницьку популяризацію українських пісень. Які, доречі, тиждень тому приймали участь в заходах біля Козацької Могили та якими тривалий опікується час генерал Валерій Колоша.

      Свято вирувало два дні, але окремо потрібно відзначити на ньому маленьку, худеньку козачку, без якої цього дійства не було би! Побажати їй «многая та благая лета»! Вірі Іллівні – матері Головного отамана Чернігівського округу, якій, він обіцяв та дотримався свого слова – присвятив усе своє життя рідному селу та своїм односельцям.

Прес-служба МГО «Козацтво Запорозьке»

FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine