Правила поведінки у православному храмі

 Козак без віри - не козак / 

 

 

Церква - місце особливе. Норми поведінки в храмі будь-якої конфесії проходили дуже тривалий шлях становлення. Кожна релігія передбачає свої норми і правила поведінки в будинку Бога. Спільними нормами поведінки у всіх храмах є лише такі: не палити, не розпивати спиртні напої, не шуміти і вести себе з повагою до місця присутності Бога. Всі інші правила дуже різні.

           Як правило, православні храми мають три входи: головний (західний, протилежний вівтаря), північний і південний. Всі церковна будівля ділиться на вівтар, власне храм і притвор. Вівтар відгороджений від власне храму іконостасом, що доходить в більшості випадків до стелі. У вівтарі знаходяться престол і жертовник. У вівтар ведуть Царські врата (центральні), а також північні і південні двері.

          Жінкам заборонено входити у вівтар. Чоловіки можуть заходити у вівтар тільки з дозволу священиків, і то лише через північні або південні двері. Через Царські врата у вівтар входять тільки священнослужителі.

          Безпосередньо до іконостаса примикає солея - піднесена майданчик вздовж усього вівтаря. Навпаки царських врат знаходиться амвон - центральна частина солеї. Без дозволу священнослужителів на амвон і солею також сходити не дозволяється.

          З найдавніших часів встановлено здійснювати богослужіння три рази на день: ввечері, вранці і вдень - літургію. Слід знати, що церковний день починається не в 0 годин календарного дня, а в 18 годин попереднього дня.

          Вхід до храму з вулиці влаштовується зазвичай у вигляді паперті - майданчики перед вхідними дверима, на яку ведуть декілька ступенів.

          Підходячи до храму, потрібно здійснювати хресне знамення і поясний поклін. Піднімаючись на паперть, перед входом в двері, знову потрібно осінити себе хресним знаменням.

          Не слід, стоячи на вулиці, молитися довго і напоказ.

          Увійшовши в храм, слід зупинитися біля дверей і покласти три поклони з молитвами: - «Боже, милостивий будь мені, грішному». - Уклін. «Боже, очисти мене, грішного, і помилуй мя». - Уклін. «Створюючи мене, Господи, прости мене». - Уклін.

          Хреститися покладається не поспішаючи, з'єднавши разом три перші пальці правої руки, а інші два - склавши й пригнувши до долоні. Складеної таким чином правою рукою слід послідовно торкнутися чола, живота, правого і лівого плечей.

          Приходити в храм слід за 10-15 хвилин до початку богослужіння. За цей час можна подати записки, покласти пожертвування на переддень, купити свічки, поставити їх і прикластися до ікон. У разі запізнення потрібно вести себе так, щоб не перешкодити молитві інших. Якщо немає можливості вільно підійти до ікон і поставити свічки, попросіть передати свічки через інших людей.

          Під час богослужіння чоловіки повинні стояти в правій частині храму, жінки - в лівій, залишаючи вільним прохід від головних дверей до Царським брами.

          У православному храмі забороняється сидіти, винятком може бути тільки нездоров'я або сильне стомлення прихожанина.

          Приходячи в храм з дітьми, потрібно стежити за тим, щоб вони вели себе тихо. Якщо маленька дитина розплачеться в храмі, мати повинна відразу вивести його. Ніколи не потрібно дозволяти дітям їсти що-небудь у храмі, крім благословенного хліба і просфор (при цьому потрібно стежити за тим, щоб дитина не втрачав крихти цих святинь).

          У храмі непристойно виявляти цікавість і розглядати оточуючих. Неприпустимо засуджувати і висміювати невільні помилки службовців або присутніх у храмі. Під час богослужіння забороняється розмовляти.

          Не слід засуджувати і обсмикувати новачка, не знає церковних правил. Краще допомогти йому ввічливим і доброю порадою. Зауваження можна зробити тільки тому, хто грубо порушує благочестя, заважаючи спільній молитві. Свічки слід купувати тільки в тому храмі, в який ви прийшли помолитися. По можливості не слід залишати храм до закінчення богослужіння.

          Виходячи з храму, слід зробити три поясних поклони з хресним знаменням.

          При відвідинах храмів належить одягатися так, щоб більша частина тіла була прикрита. Не можна приходити в храм в одязі, прикрашеному нехристиянської символікою.

          Не прийнято ходити в храм в шортах та спортивному одязі. По можливості чоловікам і жінкам слід уникати також майок і сорочок з короткими рукавами.

          Жінки не повинні входити в святий храм у брюках, в коротких спідницях, з косметикою на обличчі. Особливо неприпустима помада на губах. Голова жінки повинна бути покрита. Чоловіки перед входом в храм зобов'язані зняти головний убір.

          Звернення до осіб духовного звання в офіційній обстановці:

• до митрополита Київського і всієї України - Ваше блаженство;

• до митрополита або архієпископу - Ваше високопреосвященство;

• до єпископа - Ваше преосвященство;

• до архимандритам, ігуменам, ігуменя, протопресвітер, протоієреям - Ваше високопреподобіє;

• до ієромонаха і ієреям - Ваше преподобіє;

• до архидиякона, протодияконів, ієродиякон і дияконам - Ваше Боголюбов.

          В даний час наведена система титулування строго дотримується лише стосовно єпископів, архієпископів, митрополитів та Патріарха, щодо інших духовних осіб вона застосовується досить рідко.

У неофіційній обстановці священнослужителів прийнято іменувати наступним чином :

• Патріарха - Святіший владико;

• єпископа - владико;

• священика - батюшка;

• ігуменю - матушка;

• диякона - батько диякон.

          Не прийнято при зустрічах вітати духовних осіб вигуками: - «Здрастуйте, батюшка!» Або «Здрастуйте, владико!». Слід говорити: - «Батюшка, благословіть!» Або «Владико, благословіть!». Не слід просити благословення у дияконів та простих ченців, так як вони це робити не мають права. Благословляють священики і єпископи, а також настоятельки монастирів в сані ігумені.

          Беручи благословення, слід складати долоні хрестоподібно (праву долоню поверх лівої) і цілувати праву, благословляють руку священнослужителя, хреститися перед цим не треба.

          Якщо ви відвідуєте православний храм в якості туриста, то виконуйте тишу, поводьтеся скромно, не заважайте віруючим та іншим відвідувачам. Знання правил поведінки у православному храмі позбавить вас від незручності, а оточуючих - від незручностей.

FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine
FREEhost.UA best hosting in Ukraine